Mezinárodní den průvodců

Mezinárodní den průvodců

V neděli 21. 2. slavíme Mezinárodní den průvodců cestovního ruchu. Za chvíli přijde jaro, příroda se začne probouzet a nám v muzeu začne nová sezóna. Tam na vás opět bude čekat parta skvělých průvodců, kteří se nebojí ani fyzické práce a je s nimi i velká legrace.
Pokud zrovna nemají návštěvníky, kterým by mohli muzeum ukázat, chodí kontrolovat, co se v areálu děje. A tak se v loňské sezóně řešila mezi našimi průvodci obrovská záhada koz Rózy a Lízy a způsob, jakým se dostávají do koryta ve chlévě.
Jelikož nám pomáhají i na akcích, tak další volný čas vyplňují studiem odborných knih a textů. V loňském roce bylo velmi populární především studium čarodějnictví a kouzelných lektvarů jako příprava na akci Rochus pod hvězdami.
Akce pro veřejnost jsou u našich průvodců velmi oblíbené, obzvláště ty letní, kdy je příjemně teplo a mají možnost si vzít na sebe pracovní kroje. Chystání bývá poněkud zdlouhavější a holky si dávají na sobě opravdu záležet, aby byly, jak samy říkají, princezny.
Průvodci a průvodkyně si mezi sebou ochotně sdílí i své znalosti a dovednosti a to i za bojových podmínek, kdy se při chystání výukového programu Dřevo je můj chléb navzájem učili přes telefon roztápět chlebovou pec.
Jsou mezi nimi i dobří muzikanti a zpěváci a tak jste je mohli v loňském roce vidět a slyšet, jak si zvesela hrají a prozpěvují. Největším hitem loňského léta byla lidová píseň Zima byla, bláto bylo.
Při fyzické práci překračují genderové stereotypy a tak se holky ohánějí kosou a kluci velmi poctivě hnětou rukama těsto na buchty, jak jste měli možnost pozorovat v prázdninových oživených expozicích ve skanzenu.
Vůbec jim nedělá problém se o jídlo podělit, dokonce jedí ze společné mísy, jako jedna velká průvodcovská rodina. A protože jsou to především profesionálové, tak ve svém osobním volnu podnikají výlety do jiných muzeí, aby měli co srovnávat a aby se možná i něčemu dalšímu přiučili.
Pokud chcete tuhle partu fajn lidí poznat, neváhejte se za nimi v letošní sezóně zastavit, třeba jenom na kafíčko.

Pokud se i Vy toužíte stát průvodcem a zažívat každodenní radosti průvodců v nové návštěvnické sezóně ve skanzenu Rochus, neváhejte nás kontaktovat na e-mailu martina.cechmankova@parkrochus.cz nebo na telefonním čísle 739 488 432.

publikováno 21. 2. 2021

Nové aktuality

OTEVÍRACÍ DOBA KVĚTEN A ČERVEN 2024
26. 4. 2024

OTEVÍRACÍ DOBA KVĚTEN A ČERVEN 2024

V květnu a červnu můžete vyrazit na komentované prohlídky skanzenu Rochus od čtvrtku do neděle. Prohlídky jsou organizovány po skupinách s průvodcem v časech 10.00; 11.30; 13.00; 14.30; 16.00 a poslední prohlídka vychází v 17.00 hodin. Více informací o vstupném a otevírací době se dočtete na https://skanzenrochus.cz/pro-verejnost/

Komentované prohlídky v dubnu
12. 4. 2024

Komentované prohlídky v dubnu

Milí návštěvníci, teplé a slunečnépočasí zve k vycházkám do přírody. Spojte vycházku s komentovanou prohlídkou našeho skanzenu, zastavte se na kávičku, sklenku lahodného vína od Vinařství Medek či vychlazené pivo z Jarošovský pivovar. Otevřeno v dubnu máme vždy v sobotu a neděli od 10.00 do 18.00.