Nahlédněte do zákulisí práce průvodce!

Nahlédněte do zákulisí práce průvodce!

Práce průvodce ve skanzenu může být někdy náročná, na druhou stranu ale poskytuje řadu unikátních příležitostí, které jinde nezažijete.
Jednou z výhod práce v muzeu v přírodě je příjemné pracovní prostředí. Náš skanzen je usazen na kopečku nad městem Uherské Hradiště, a tak nechybí dechberoucí výhledy do krajiny, které mají průvodci možnost si užít v každé volné chvíli. Přírodní areál Park Rochus je plný voňavých bylin, lučního kvítí, ovocných stromů a křovin, a tak se naši průvodci denně pohybují uprostřed přírody a na čerstvém vzduchu.

Byť se to mnohdy na první pohled ani nezdá, práce průvodce není pouze o odříkání naučeného textu našim návštěvníkům nebo sezení za recepčním pultem v informačním centru muzea. Každý otevírací den je jedinečný a přináší nespočet zážitků. Perličkou na práci průvodce může být třeba i zahánění zvěře do chléva, obzvlášť pokud se jedná o mlsné kozy Lízu a Rózu. A u toho se jeden i zapotí!

Parta našich průvodců je velmi pracovitá, aktivní, vždy dobře naladěná a mají ke každému návštěvníku individuální přístup. Ve volných chvílích si prohlubují své znalosti o etnografickém regionu, lidové kultuře a zvycích na Slovácku. V rámci oživených expozic nebo tematických programů mají možnost se naučit řemeslům přímo od samotných mistrů tradiční rukodělné výroby, ať už se jedná o malování kraslic, výrobu keramiky nebo tkaní a předení na kolovratu.

Během roku pořádáme nespočet akcí pro veřejnost i výukových programů pro školy, na kterých se naši průvodci rádi podílí. Ochotně vyrábí rekvizity, učí se odborné texty, oblékají se do pracovních krojů nebo kostýmů, skládají písničky na lidové nápěvy, oživují expozice nebo návštěvníkům předvádějí různou řemeslnou a rukodělnou tvorbu. Děvčata si pletou věnečky do vlasů a zkoušejí tradiční recepty ze Slovácka, šohaji trénují chůzi na chůdách, starají se o hospodářská zvířata nebo obracejí seno pod usedlostí. Při přípravě akcí tak vždy panuje velké nadšení a nakažlivě veselá nálada!

Z Rochusu se moc těšíme, až se letos poprvé otevřou brány muzea a my tak konečně po zimní přestávce přivítáme první návštěvníky.

Říkáte si, že práce průvodce ve skanzenu Rochus je pro Vás jako stvořená? Tak nám pošlete svůj životopis na info@parkrochus.cz a užijte si letošní návštěvnickou sezonu v týmu našich průvodců a lektorů!

publikováno 15. 3. 2022

Nové aktuality

OTEVÍRACÍ DOBA KVĚTEN A ČERVEN 2024
26. 4. 2024

OTEVÍRACÍ DOBA KVĚTEN A ČERVEN 2024

V květnu a červnu můžete vyrazit na komentované prohlídky skanzenu Rochus od čtvrtku do neděle. Prohlídky jsou organizovány po skupinách s průvodcem v časech 10.00; 11.30; 13.00; 14.30; 16.00 a poslední prohlídka vychází v 17.00 hodin. Více informací o vstupném a otevírací době se dočtete na https://skanzenrochus.cz/pro-verejnost/

Komentované prohlídky v dubnu
12. 4. 2024

Komentované prohlídky v dubnu

Milí návštěvníci, teplé a slunečnépočasí zve k vycházkám do přírody. Spojte vycházku s komentovanou prohlídkou našeho skanzenu, zastavte se na kávičku, sklenku lahodného vína od Vinařství Medek či vychlazené pivo z Jarošovský pivovar. Otevřeno v dubnu máme vždy v sobotu a neděli od 10.00 do 18.00.